zondag 5 december 2010

Creatief met literatuuronderwijs

In de loop der jaren sprak ik ontstellend veel mensen die beweerden dat de literatuurlessen vroeger op school, hen voor altijd het plezier in lezen ontnomen hebben. Een treurig verhaal natuurlijk.

Alleen voor deze mensen zal het goed nieuws zijn dat het literatuuronderwijs tegenwoordig tot op het bot is uitgekleed. Er staan maar weinig uren voor, en in die luttele uren moet de docent proberen de vaak ongeïnteresseerde (want onwetende) scholier iets over het wezen van de literatuur bij te brengen.

Sommige docenten blijken hier heel creatief in te zijn. Teamwork en presentatie zijn de toverwoorden in het hedendaags onderwijs. De scholier hoeft niet veel te weten, als hij maar weet waar hij het kan opzoeken en als zijn praatje maar overtuigend overkomt.

Een plus een is twee, denkt menig docent, de tering naar de nering zettend. En hij geeft doodleuk zijn leerlingen de opdracht een beroemd gedicht uit de canon op te voeren. ‘Maak er maar een mooie presentatie van’. Gelijk heeft ie in feite, want met al die multimedia die de hedendaagse scholier gratis ter beschikking staan, is een nieuwe bron van creativiteit aangeboord.

Misschien is het daarom dat de gedichten van Jan Hanlo tegenwoordig zo populair zijn. Wie had dat ooit kunnen denken? Zijn tijdgenoten in elk geval niet. Maar toevallig lenen zijn klankdichten, en dan met name het destijds omstreden gedicht Oote Oote Boe, zich bij uitstek voor multimediapresentaties. Voor de scholier een prikkel tot creatief gebruik van media, voor de met tijd woekerende docent een arbeidsbesparende, gemakkelijke en min of meer bevredigende oplossing.

Hieronder een voorbeeld van Youtube geplukt:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten